
Acest articol l-am scris în urma unui comentariu al unei postări.
Comentariul a fost aşa:
Bine ca n-am nevoie de butelie de gaz! Am avut un unchi care a murit din cauza ca butelia de gaz scăpa gaz și, în momentul în care el a aprins lumina (nu a simtit mirosul de gaz), butelia a explodat si explozia l-a proiectat prin 3 pereţi. A fost groaznic, și nici măcar nu a murit pe loc, ci s-a zbătut între viață și moarte cateva zile în spital.
Pentru a evita astfel de evenimente vom expune punctul de vedere al ISCIR ( Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat ) preluat din Comunicatul de Presa ISCIR din data de 05.03.2019.
Comunicatul ISCIR prevede că având în vedere că umplerea buteliilor trebuie să se efectueze în stații de umplere special construite în acest scop și autorizate de către ISCIR și că procesul umplerii buteliilor este compus din 4 etape.
4 etape pentru umplerea buteliilor conform standardelor de securitate ISCIR:
1.Butelia trebuie să aibă o stare generală bună. Stare bună înseamnă să nu aibă inscpiţionări, urme de lovituri, arsuri sau coroziuni.
2.Alimentarea buteliilor tip aragaz se realizează conform prescripţiilor ISCIR în vigoare, în unităţi specializate dotate cu instalaţii de îmbuteliere, de către personal autorizat. În acelaşi timp este foarte periculos şi ilegal a se încărca buteliile cu GPL!
3.Se verifică etanșeitatea buteliei prin scufundare într-o baie de apă caldă la temperatura de +35° : +40° C. De aceea este important să cumperi butelia de la unitate autorizată.
4.De verificat dacă butelia are: piuliţe de protecţie, robinetul sigilat, garnitură nouă de etaşare şi instrucţiuni de instalare şi utilizare!
Citeşte comunicatul accesând acest link: https://www.iscir.ro/doc/comunicate/Comunicat%20campanie%20Nu%20încărca%20butelia%20la%20stația%20GPL.pdf
Pericolele la care vă expuneți atunci când încărcați butelia de aragaz la stația GPL:
- intoxicare cu gaz
- explozia buteliei deoarece presiunea propan-butanului este cu 30% mai mare decât cea a amestecului de gaz destinat special buteliei de aragaz
- amestecul GPL auto nu conține și mercaptan, prin urmare nu miroase iar eventualele scurgeri nu pot fi sesizate
- deformarea buteliei
Player video00:0000:34
Sursa video: ISCIR
În mod deosebit se atrage atenția asupra faptului că distribuirea buteliilor de tip aragaz se face doar de către operatorii economici autorizați în acest sens!
Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară zilele acestea campania de interes public „Nu încărca butelia la stația GPL!”, campanie demarată ca urmare a vulnerabilităților identificate în rândul populației în ceea ce privește cunoașterea riscurilor la care este expusă în situaţia în care apelează la încărcarea buteliilor de aragaz de la SKID-urile auto.
În mod deosebit se atrage atenția asupra faptului că distribuirea buteliilor de tip aragaz se face doar de către operatorii economici autorizați în acest sens, punându-se accent pe faptul că încărcarea artizanală a buteliilor poate avea consecințe grave precum dauna materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.
Sursa foto: https://adjud.ro
Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons îi sfătuiește pe cei care obișnuiesc să-și încarce buteliile de aragaz la stațiile GPL pentru autoturisme să se gândescă de două ori înainte de a trece la acțiune deoarece:
- amestecul tip GPL aragaz este diferit de cel tip GPL auto.
- costul este mai mare pentru că 1 kg GPL aragaz înseamnă, de fapt, 2 litri GPL auto
- încărcarea buteliei la pompa GPL este extrem de periculoasă pentru că, în contact cu pielea sau prin inhalare, GPL-ul auto provoacă arsuri și poate determina deformarea buteliei sau chiar explozia acesteia din cauza diferenţei mari de presiune.
- butelia tip aragaz este proiectată pentru presiune de 10 bari, iar presiunea de lucru la instalaţia GPL este de 15 bari.
- încărcarea buteliilor cu GPL este ilegală deoarece alimentarea buteliilor tip aragaz se realizează conform prescripţiilor ISCIR în vigoare, în unităţi specializate dotate cu instalaţii de îmbuteliere, de către personal autorizat.
Informații utile
Buteliile umplute nu trebuie să prezinte defecte de natură fizică (deformări permanente; crestături sau rizuri, fisuri și defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate ; coroziune fisurantă).
Cumpără butelia în siguranţă!
Pentru noi siguranţa clienţilor noştri reprezintă prioritatea cea mai importantă, de aceea respectăm cu stricteţe toate prevederile şi recomandările legale posibile.
Toate buteliile pe care le comercializăm au sigiliu şi etichetă!
Apreciem mult mesajul din comentariu şi nu ezitaţi să ne scrieţi oricând, suntem la dispoziţia clienţilor noştri şi nu numai!
Surse articol:
Comunicat ISCIR 05.03.2019 : https://www.iscir.ro/doc/comunicate/Comunicat%20campanie%20Nu%20încărca%20butelia%20la%20stația%20GPL.pdf
Site-ul Primariei Municipiului ADJUD: https://adjud.ro/iscir-si-igsu-avertizeaza-nu-incarca-butelia-la-statia-gpl/
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: infocons.ro
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: igsu.ro
Inspecţia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat: iscir.ro